Illatában friss, inkább meggy és sok fűszer, némi kávé jellemzi. Kóstolva igazi gyümölcsbomba, meggy és más piros bogyósok, még málna is felbukkan az ízképben, határozott puncsos vonal, a lecsengésben kökény, földes jegyek, dohány aromák. Szép savak, feszes tanninok, ízes struktúra, némi alkohol-édesség. Hosszú lecsengésű, jó arányú tétel. Igazi különlegesség.
A Delelő pincészetet a negyvenes éveiben járó házaspár, Éva és Zoli alapította néhány évvel ezelőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az ukrán határ közvetlen közelében található Tarpa község határában fekvő hegyen. Inkább a helyi, síkhoz szokott szemeknek hegy, inkább egy néhány 10 hektáros dombocskáról van szó. Úgy 110-120 évvel ezelőtt komoly borászkodás folyt itt, aztán a filoxéra pusztítása után csak ímmel-ámmal kerültek vissza a tőkék és inkább a direkttermő fajtaszortimentből válogattak a gazdák. Tulajdonképpen a legtöbb esetben gyümölcsösként, hobbitelkekként funkcionáltak tovább a parcellák egészen a közelmúltig. Az innen származó Éva és Zoli felismerve a hely, a "terroir" adottságait, a tokaji borvidékhez kapcsolódó riolit altalajt, a hűvös, de kiegyenlített klímát, egy igazi, high-tech borászatot álmodtak és valósítottak meg. Ehhez telepítettek 4 hektár szőlőt, megvették a legmodernebb borászati gépeket, és felújítottak néhány kisebb présházat, melyben vendéglátást is biztosítanak. Azóta a hegy megtelt élettel, és a 100 évvel ezelőtti, régen Bereg-Ugocsa borvidéknek nevezett körzet némi túlzással visszakerült a térképre.