Merotto-ék egy családi pincészet, a A XVIII sz. vége óta van szőlőjük, de bort, illetve pezsgőt csak 1972 óta készít a mai is élő Graziano Merotto. A Fondatore-nak iszonyú jó érzékei vannak, képes arra, hogy nagyon kis apró minőségi nuanszokat felnagyítson és érthetően szemléltessen. Elsődleges számára a tisztaság, mármint a borai tisztasága, szakítani szeretett volna a "hányás" ízű prosecco bélyeggel. 8 féle terméke van, tényleg mindegyik egyéni karakter. A pincészet központja Col San Martinoban található, tulajdonképpen a szigorúan vett (tehát nem Treviso) prosecco DOCG eredetvédelmi területének közepén, Valdobbiadene és Conegliano között. Ez azért érdekes, mert az eredetvédett terület mindkét feléről dolgoznak fel szőlőt, csak sajátot, 85% Glera és 15% egyéb, Perera, Bianchetta, Verdiso. Ez egyébként nagyjából jellemzi a borok összetételét is.
Apró buborékok, cizellált savak, gyümölcsök, egy kevés mineralitás, teltség és hosszú, zöldmandulára emlékeztető utóíz jellemzi. Tökéletes harmónia, bármilyen alkalomra.
.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }