A szürkebarátot Magyarországon 1720 hektáron termesztik, arányaiban leggyakrabban a Badacsonyi borvidéken fordul elő, mennyiségileg pedig 500 hektár felett a Mátrai borvidéken lehet vele találkozni. A vulkanikus, meleg talaj nagyon jól áll neki, főleg, ha visszanézzük, hogy a nagyvilágban is itt készülnek a legizgalmasabb borok a fajtából. Ahogy a magyar szürkebaráton kívül kétféle fő fajtaneve is van - pinot grigio és pinot gris -, úgy leegyszerűsítve két fő stílus is létezik: a komoly, testes, mély és gazdag ízjegyekkel rendelkező, valamint a másik vonal a könnyed, kedves, jóivású fehérbor.
Szásziék a megszokott badacsonyi stílussal ellentétben az észak olasz vonalat képviselik. Ez egy üde, reduktív technológiával készülő szürkebarát, amivel a fajta játékosabb arcát szeretnénk megmutatni.
ALKOHOL: 12% VOL
SAV: 5,6 (g/L)
CUKOR: 0,9 (g/L)
KÉN: 68 (mg/L)