Vesztergombi Családi Borászat: "Csaba" Cuvée 2020 száraz vörösbor (Szekszárd)

Szállítási idő és árak:
Hungary
A pince zászlós bora. A klasszikus bordói házasítás, azaz Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot egyenlő arányú házasítása. Kizárólag kiemelkedően jó években készítjük. Ehhez akkor is ragaszkodnak, ha sokszor fájdalmasan hosszú évek maradnak ki.  A bor 22-24 hónapig...
8.920 Ft
Készleten
+

A minimálisan rendelhető mennyiség a "Vesztergombi Családi Borászat: "Csaba" Cuvée 2020 száraz vörösbor (Szekszárd)" esetén 1 db..

Biatrend Bt.
A 075 Borkereskedés webshopjába közel 400 féle magyar és nemzetközi bort, pezsgőt és párlatot válogattunk be saját élményeink, preferenciáink alapján. Az online üzlete egy offline borbolttal is kiegészül Biatorbágy város központjában.

A pince zászlós bora. A klasszikus bordói házasítás, azaz Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot egyenlő arányú házasítása.

Kizárólag kiemelkedően jó években készítjük. Ehhez akkor is ragaszkodnak, ha sokszor fájdalmasan hosszú évek maradnak ki. 

A bor 22-24 hónapig érlelődött barrique hordókban.

Fajta: Cabernet sauvignon, Cabernet franc és Merlot

Palack: 0,75 ml

Alkohol: 13,5% vol.

"Minden régi, nagy múltú városnak megvannak a várossal élő, öregedő és megújuló családjai.

Az egyik ilyen a miénk is. A Vesztergombik élete szorosan és elválaszthatatlanul egybeforrt Szekszárddal.

Az a családi címer, amit a címkéinken is használunk, az 1700-as évek elejéről származik. Ennek tanúsága szerint a családunk igen régóta művel szőlőt és készít belőle bort.

Szekszárd első hegybíróját Vesztergombi Györgynek hívták, ami abban az időben a magas szakmai elismertség mellett a széleskörű társadalmi elismertséget is jelentette. Fontos hivatal volt, ahogy ma is az, hiszen akkor merült fel először az igény, hogy rendszerbe fogják a szőlőhegyen dolgozó gazdákat és az ott megtermelt bort nyilván tartsák. Ettől az időtől találhatók konkrét számok a szekszárdi borokról.

Mindemellett fontos megemlíteni, hogy a Vesztergombi család klasszikus nagyparaszti gazdaságot birtokolt. Ez a vertikum szinte minden ágát tartalmazta, a gabonatermesztéstől a fűrészüzemen keresztül, a szőlőművelésig. Ez utóbbi a tevékenység csúcsaként és keretbe foglalójaként mindig fontos szerepet kapott.

Édesapám Vesztergombi Ferenc is így fordult a borász szakma irányába. A kecskeméti borászati főiskola elvégzése után néhány évig más borvidéken csiszolta tudását, majd hazatért és az akkoriban egyetlen lehetőségként jelen levő Állami Gazdaságban kezdett borászkodni.

Amikor megtörtént a rendszerváltás, kinyílt a lehetőségek tárháza. A privatizáció segítségével visszakaptunk 10 hektár szőlőterületet és egy Kadarka utcai pincét. Ezekre alapozva 1991-ben megalapította a mai napig működő családi vállalkozásunkat.

1993 fontos évszám nekünk, hiszen ekkor választották meg Vesztergombi Ferencet az „Év Borásza” -nak. Harmadikként nyerte el ezt az igen rangos elismerést, ami akkoriban nem csak borász szakmai érvek, az elkészített borok minősége okán került kiosztásra, hanem szólt a borvidékért, a borvidéken épülő borász közösség érdekében végzett munkának is. Ez utóbbi abban az időben talán nehezebb, emberpróbálóbb feladat volt, mint a birtok fejlesztése.

Szekszárd városa is úgy gondolta, hogy értékelendő az elvégzett munka. Édesapám megkapta a Közjóért kitüntetést, majd nem sokkal később a megtisztelő Szekszárd Város Díszpolgára címet.

Az évek múlásával a területek növekedtek, ahogy én is. Természetes módon illeszkedtem be a napi munkákba, miközben elvégeztem az első főiskolám, ami egy marketing szakos agrármérnöki diplomát adott. Ezután következett a szakmailag fontosabb végzettség. Szőlész borász szakmérnök lettem a Kertészeti Egyetemen. (akkor éppen Szent István Egyetemnek hívták) E közben töltöttem el egy szüreti időszakot Ausztráliában, ami fontos tapasztalatokkal és tudással gazdagított. Amikor csak lehetőségem nyílik továbbra is nyitott vagyok a nemzetközi szakmai tapasztalatok megszerzésére.

Ma édesapámmal és édesanyámmal, Piroskával próbáljuk elvégezni a borászat irányításának feladatait. Az új generáció is próbálgatja magát és ismerkedik a pince, a szőlő hangulatával.

A BIRTOK

Jelenleg 27 ha szőlőterülettel rendelkezünk. Ennek a nagy része újratelepített, viszonylag fiatal szőlő, de ezek között is sorban lépnek a felnőttkorba az ültetvények.

Fontos és szükséges dolog volt a régi nagyüzemi ültetvények leváltása a korszerű új telepítésekre.

Jelentősen megnőtt a hektáronkénti tőkeszám, hiszen a régi ültetvényekben erősen leromlott állapotú 2-2500 tőke próbálta a nekünk tetsző minőséget produkálni, addig az új telepítéseken fekvéstől függően 4-5000 tőkével számolhatunk. Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy az új telepítések esetében biztosak vagyunk abban, hogy milyen szőlő terem. A régi tsz szőlőkben ez nem volt azért ennyire egyértelmű.

Lényeges dolog még, hogy a megnövekedett tőkeszám mellett a nekünk tetsző módon tudjuk a terméskorlátozást végezni.

Úgy gondoljuk, hogy a Szekszárdi borvidék legjobb dűlőiben rendelkezünk területekkel."

Nem találtunk értékelést

  • Hasonló termékek
  • Legutóbb megtekintett
  • Legnépszerűbb
  • Szintén megvásárolták